Wednesday, August 11, 2010

:: SUP KEPALA IKAN ::


Bahan-bahan:

1 kepala ikan merah

1.25 liter air rebusan

8 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

2sm halia

2 batang kulit kayu manis

3 kuntum bunga lawang

1 sudu teh jintan manis

1 sudu teh jintan putih

3 sudu makan minyak masak

3 biji cili padi

2 batang serai

1 biji limau nipis

20gm daun bawang, daun sup dan bawang goreng

Garam dan serbuk perasa secukupnya




Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga berbau wangi.

2. Kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, jintan manis dan juga jintan putih.

3. Masukkan air rebusan dan biarkan hingga mendidih.

4. Perlahankan sedikit api dan masukkan kepala ikan. Biarkan masak selama 10 minit.

5. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya dan masukkan serai serta cili padi. Kacau rata.

6. Akhir sekali, taburkan daun bawang, daun sup, bawang goreng serta sedikit jus limau nipis.

No comments:

Post a Comment