Wednesday, August 11, 2010

:: GULAI IKAN SENANGIN ::


Bahan-bahan:

600gm ikan senangin | dipotong dan dibersihkan

6 biji kacang bendi

1 biji terung panjang | dipotong

5 sudu makan rempah kari ikan

5 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

1 sudu teh jintan putih

1 sudu teh jintan manis biji

1 tangkai daun kari

2 sudu makan air asam jawa

400ml santan pekat

400ml air

Garam secukup rasa

Minyak untuk menumis secukupnya


Cara memasak:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih sehingga kekuning-kuningan.

2. Selepas itu masukkan halba dan daun kari. Kacau rata.

3. Masukkan rempah kari, jintan manis dan jintan putih yang telah ditumbuk tadi. Tumis sehingga naik minyak.

4. Setelah itu masukkan santan, air dan air asam jawa. Kacau rata.

5. Masukkan ikan dan biarkan mendidih seketika.

6. Akhir sekali masukkan kacang bendi dan terung.

7. Perasakan dengan garam secukup rasa, kecilkan api dan biarkan masak.

8. Angkat dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment