Sunday, August 15, 2010

:: ASAM PEDAS SENTUHAN JIWA ::


BAHAN-BAHAN:
4 ketul ikan pari
2 tangkai daun kesum
3 biji bendi
1 biji buah tomato
125ml minyak masak
2 sudu makan asam jawa
2 batang serai | diketuk
½ sudu teh lada hitam
12 biji cili kering
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1sm lengkuas
Garam secukup rasa


CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ikan pari dengan garam dan asam jawa hingga bersih. Bilas dan toskan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing.
3. Kemudian masukkan air asam jawa dan kacau hingga naik baunya.
4. Masukkan air, garam, serai, ikan serta daun kesum. Kacau rata dan biarkan mendidih.
5. Setelah mendidih, masukkan bendi dan buah tomato.
6. Kecilkan api dan biarkan hingga naik minyak. Tutup dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment