Wednesday, August 11, 2010

:: ASAM PEDAS KEPALA IKAN MAYONG ::


Bahan-bahan:

4 biji kepala ikan mayong | dibelah dua

2 biji bawang besar

5 ulas bawang putih

5cm belacan

200gm cili kisar

100gm daun kesum

5 biji kacang bendi

2 biji bunga kantan | dibelah dua

5 keping asam keping

1 sudu teh halba

Air secukupnya

Garam secukup rasa

Minyak untuk menumis


Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, cili kisar dan halba sehingga pecah minyak.

2. Kemudian masukkan air, kepala ikan mayong, daun kesum, bunga kantan dan asam keping. Didihkan dengan api perlahan sehingga kepala ikan masak.

3. Seterusnya masukkan bendi dan tomato. Didihkan seketika.

4. Akhir sekali, perasakan dan kacau sebati. Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment