Bahan-bahan:
1 ekor ikan bawal
3 sudu makan sos tomato
2 sudu makan sos cili
1 sudu makan gula
1 sudu makan cuka
200gm minyak masak
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
1 sudu teh serbuk kunyit
Garam secukup rasa
Tepung jagung secukupnya
Cara memasak:
1. Gaul ikan dengan garam dan kunyit. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Goreng ikan sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak masak sekali lagi. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.
3. Selepas itu masukkan sos tomato, sos cili, sedikit air, gula dan garan secukup rasa. Kacau rata sehingga mendidih dan pekat.
4. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air, tuangkan ke dalam masakan tadi bersama cuka.
5. Apabila kuahnya agak pekat, angkat dan tuangkan ke atas ikan tadi.
No comments:
Post a Comment