Bahan-bahan:
300gm ikan sepat masin | dipotong jejari
100gm isi petai
100gm cili merah/hijau
100gm cili kering
100gm bawang merah
50gm bawang putih
25cm halia
2 helai daun cekur
2 sudu makan air asam jawa
Minyak masak secukupnya
Lada putih secukupnya
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Cara memasak:
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Goreng ikan sepat masin sehingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak sekali lagi. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau.
3. Selepas itu masukkan bahan-bahan kisar yang lain. Tumis hingga naik minyak.
4. Kemudian masukkan air asam jawa, isi petai, cekur, lada putih, garam dan gula secukup rasa.
5. Masukkan ikan masin yang telah digoreng dan gaul perlahan-lahan
6. Apabila siap buangkan minyak daripada tumisan, angkat dan hidangkan.
7. Sedia dinikmati dengan nasi panas.
No comments:
Post a Comment