Wednesday, August 11, 2010

:: IKAN SIAKAP PERCIK ::


Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap | dibersihkan

15gm serbuk kunyit

15gm halia muda

1 batang serai

45gm bawang merah

¾ sudu makan halba

30gm cili boh

1 keping asam gelugur

500ml santan

5gm lengkuas

Garam secukup rasa

Gula secukup rasa




Cara memasak:

1. Gaul ikan dengan kunyit dan garam. Setelah itu panggang ikan sehingga masak.

2. Untuk kuahnya, santan, bahan kisar, cili boh dan halba dimasukkan ke dalam periuk. Kacau di atas api perlahan.

3. Kemudian masukkan asam gelugur. Kacau rata sehingga mendidih dan pekat.

4. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Kacau rata.

5. Kemudian ambil sedikit dan renjiskan pada ikan tadi dan panggang semula ikan sehingga masak.

6. Sesudah masak, tuangkan kuah selebihnya di atas ikan tersebut dan sedia dihidangkan.

No comments:

Post a Comment