Wednesday, August 11, 2010

:: KARI AYAM ::

Bahan-bahan:
1 ekor ayam | dipotong 16
200gm serbuk kari | dibancuh dengan sedikit air
200ml santan
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
50gm bawang merah
30gm bawang putih
2 biji buah keras
1 sudu teh kas kas
1 batang serai | dititik
3 sudu makan asam jawa
1 tangkai daun kari
1 helai daun pandan
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Minyak masak secukupnya | untuk menumis


Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik baunya.
2. Masukkan bahan kisar bersama kas kas dan biarkan hingga kekuningan.
3. Setelah itu, masukkan bancuhan serbuk rempah kari bersama daun kari dan biarkan hingga garing.
4. Kemudian masukkan santan dan biarkan hingga mendidih.
5. Masukkan ayam, serai, asam jawa dan juga daun pandan. Kacau hingga sebati.
6. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
7. Biarkan mendidih dan angkat.

No comments:

Post a Comment