Wednesday, August 11, 2010

:: IKAN TALANG MASIN MUHIBBAH ::


BAHAN-BAHAN:
500gm isi ikan talang | dipotong dadu


BAHAN A:
100 gm bawang merah | dibelah 4
100gm bawang putih | dibelah 2
2 sudu makan rempah cili
100ml cili sos
3 sudu makan cuka
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
250ml air


BAHAN B:
60gm jeruk kana merah dan kuning
60gm jeruk limau kasturi
60gm jeruk mangga
60gm jeruk ceri merah dan kuning
60gm jeruk buah pala


CARA-CARA:
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Gorengkan ikan masin talang hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak sekali lagi.Tumiskan bahan A hingga naik bau dan masukkan bahan B.
3. Apabila mendidih, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan ikan masin yang telah digoreng tadi dan gaulkan perlahan-lahan agar tidak hancur.
4. Biarkan mendidih sekejap kemudian angkat dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment