Wednesday, August 11, 2010

:: GULAI SIAM ::


Bahan-bahan:

1 ekor ayam | dipotong 16

200gm terung pipit

500ml santan

3 biji bawang merah India

5 ulas bawang putih

2.5sm kunyit

1 sudu teh jintan manis

1 sudu teh jintan putih

4 biji buah pelaga

1 batang kulit kayu manis

2 keping asam keping

3 sudu makan minyak masak

Garam dan serbuk perasa secukupnya


Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumiskan jintan manis, jintan putih, buah pelaga serta kulit kayu manis hingga naik baunya.

2. Kemudian masukkan bahan kisar dan biarkan hingga kekuningan dan garing.

3. Setelah garing, masukkan santan dan kacau rata.

4. Masukkan ayam dan biarkan hingga mendidih.

5. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya diikuti terung pipit dan asam keping.

6. Biarkan masak hingga kuah menjadi sedikit pekat dan angkat.

No comments:

Post a Comment