Bahan-bahan:
5 ekor ikan cencaru masin
100gm rempah kari
3 tangkai daun kari
1 sudu makan rempah ketumbar
1 sudu makan serbuk jintan manis
5 biji tomato
4 biji terung bulat
5 biji cili merah | dibelah 2
100gm asam jawa | ambil air nya
2 liter air
Garam secukup rasa
Minyak masak secukupnya
Bahan-bahan (dikisar):
150gm bawang merah
100gm bawang putih
5cm halia
Cara memasak:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan daun kari sekejap kemudian masukkan bahan- bahan kisar. Tumis sehingga kekuning-kuningan.
2. Selepas itu masukkan rempah kari, rempah ketumbar dan serbuk jintan manis. Kacau rata dan tumis lagi sehingga naik bau.
3. Kemudian masukkan air. Kacau hingga rata dan masukkan air asam jawa dan terung bulat biarkan mendidih sekejap.
4. Masukkan ikan asin cencaru dan cili merah,tomato kemudian masak dengan api perlahan.
No comments:
Post a Comment