Wednesday, August 11, 2010

:: IKAN SEMBILANG GORENG BERLADA ::


Bahan-bahan:

1kg ikan sembilang | bersihkan dan potong dua

1 sudu teh serbuk kunyit

½ sudu teh garam

1 keping asam keping

Minyak masak secukupnya


Bahan kisar:

10 tangkai cili kering

5 biji cili merah

5 biji cili hijau

8 biji bawang merah

1 ulas bawang putih

Garam secukup rasa


Cara memasak:

1. Gaul ikan dengan garam dan kunyit. Perap seketika. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng sehingga garing. Ketepikan.

2. Panaskan kuali sekali lagi dan tumis bahan-bahan kisar sehingga garing.

3. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam. Gaul rata.

4. Masukkan ikan dan gaul sebati. Angkat.

5. Sedia dihidangkan dan dinikmati.

No comments:

Post a Comment