
Bahan-bahan:
600gm ikan senangin | dipotong dan dibersihkan
6 biji kacang bendi
1 biji terung panjang | dipotong
5 sudu makan rempah kari ikan
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis biji
1 tangkai daun kari
2 sudu makan air asam jawa
400ml santan pekat
400ml air
Garam secukup rasa
Minyak untuk menumis secukupnya
Cara memasak:
1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih sehingga kekuning-kuningan.
2. Selepas itu masukkan halba dan daun kari. Kacau rata.
3. Masukkan rempah kari, jintan manis dan jintan putih yang telah ditumbuk tadi. Tumis sehingga naik minyak.
4. Setelah itu masukkan santan, air dan air asam jawa. Kacau rata.
5. Masukkan ikan dan biarkan mendidih seketika.
6. Akhir sekali masukkan kacang bendi dan terung.
7. Perasakan dengan garam secukup rasa, kecilkan api dan biarkan masak.
8. Angkat dan sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment