
Bahan-bahan:
1 ekor ayam | dipotong 16
500ml santan
3 biji bawang merah India
5 ulas bawang putih
300gm cili padi
2.5sm kunyit hidup
2sm halia
2.5sm lengkuas
5 biji buah keras
3 sudu teh kas kas
3 batang serai | dititik
2 helai daun pandan
5 keping daun limau purut
3 sudu makan minyak masak
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga separa masak. Ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik baunya.
3. Kemudian masukkan santan dan serbuk perasa secukup rasa.
4. Titikkan serai bersama daun pandan dan juga daun limau purut. Kacau hingga sebati.
5. Akhir sekali, masukkan ayam dan gaulkan rata.
No comments:
Post a Comment