Thursday, August 11, 2011

Ikan Bakar Portugis

Bahan-bahan ( 1 )

  • 1 ekor ikan kembung
  • 1/2 biji air perahan limau nipis
  • 1/2 sudu besar kicap pekat
  • garam
  • gula
  • daun pisang
  • minyak masak

Bahan-bahan Kisar:

  • 4 tangkai cili merah
  • 4 biji buah keras
  • 8 ulas bawang merah
  • 1 batang serai
  • 1/2 inci belacan
  • 1 sudu besar serbuk cili
  • 2 helai daun limau purut

Cara-cara

  1. Tumis bahan-bahan yang telah dikisar.
  2. Tambahkan air perahan limau nipis, dan kicap pekat.Tambah gula dan garam.
  3. Bersihkan ikan dan daun pisang.
  4. Bungkus daun pisang, ikan dan kuah dengan Aluminium foil. Lipatkan kemas2 setiap sisi.
  5. Bakar atas kuali leper lebih kurang 15 minit.. ikan boleh diganti dgn udang, sotong, lala, boleh gak tambah bendi atau kacang botol.

No comments:

Post a Comment