Sunday, August 15, 2010

:: LABU KUNING GORENG ::


Bahan-bahan:

1 biji labu kuning sederhana besar | direbus dan dipotong dadu

150gm udang sederhana besar

2 biji cili merah | dibelah dua dan buang bijinya

2 ulas bawang putih

1sm halia

5 ulas bawang merah | dihiris

1 sudu teh serbuk kunyit

2 tangkai daun kari

4 sudu makan minyak masak

Garam secukup rasa


Cara memasak:

1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bahan tumbuk bersama cili merah hingga naik baunya.

2. Masukkan daun kari, serbuk kunyit serta udang. Kacau hingga rata.

3. Kemudian masukkan labu yang direbus sekejap dan biarkan masak hingga sebati.

4. Perasakan dengan garam secukup rasa dan angkat.

:: ASAM PEDAS SENTUHAN JIWA ::


BAHAN-BAHAN:
4 ketul ikan pari
2 tangkai daun kesum
3 biji bendi
1 biji buah tomato
125ml minyak masak
2 sudu makan asam jawa
2 batang serai | diketuk
½ sudu teh lada hitam
12 biji cili kering
7 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1sm lengkuas
Garam secukup rasa


CARA MEMASAK:
1. Bersihkan ikan pari dengan garam dan asam jawa hingga bersih. Bilas dan toskan.
2. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan tumbuk hingga garing.
3. Kemudian masukkan air asam jawa dan kacau hingga naik baunya.
4. Masukkan air, garam, serai, ikan serta daun kesum. Kacau rata dan biarkan mendidih.
5. Setelah mendidih, masukkan bendi dan buah tomato.
6. Kecilkan api dan biarkan hingga naik minyak. Tutup dan hidangkan.

Wednesday, August 11, 2010

:: KEPAK AYAM MADU ::

BAHAN-BAHAN:
10 ketul kepak ayam
6 ulas bawang putih | ditumbuk
3 sudu makan madu
2 sudu makan kicap pekat
2 sudu makan sos tiram
1 sudu teh serbuk lada sulah
Minyak untuk memanggang



CARA MEMASAK:
1. Gaulkan ayam bersama semua bahan sehingga sebati.
2. Kemudian perap semalaman dan simpan di dalam peti sejuk.
3. Akhir sekali, panggang kepak ayam di atas bara api.
Renjis-renjiskan minyak dan lebihan perapan pada kepak ayam.
Terbalikkan ayam dan panggang sekata.
Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

:: RENDANG AYAM KAMPUNG ::


BAHAN-BAHAN:
500gm ayam kampung (dibersihkan dan ditoskan)
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
3 sm halia
2 batang serai
4sm kunyit segar
3 sudu besar pes cili
2 sudu besar kerisik
1 helai daun kunyit
2 keping asam gelugur
Gula melaka dan garam
Minyak untuk memasak
Sedikit santan jika perlu

CARA MEMASAK:
1- Bahan-bahan yang telah dikisar menggunakan CHOPPER 002 OK diketepikan.
2- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan ini hingga wangi. Masukkan pes cili, kerisik, bahan hiris, gula dan garam. Kacau rata.
3- Masukkan ayam dan kaup balikkan biar rata. Biar hingga ayam masak dan lembut.
4- Tambah sedikit santan jika perlu dan biar hingga kering.


:: AYAM RANGUP SERI AYU ::


BAHAN-BAHAN:
4 ketul ayam
1 sudu makan cili giling
1 sudu makan bawang merah
1 sudu teh jintan
1 sudu teh kunyit
250ml minyak masak
Garam secukup rasa


CARA MEMASAK:
1. Perapkan ayam bersama cili giling, bawang merah, jintan dan juga serbuk kunyit selama 20 minit.
2. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam hingga kekuningan.
3. Hidang ayam bersama nasi putih atau dimakan begitu saja.

:: Ayam Boxing ::


Ayam Boxing

A- telur ayam
B- tepung gandum
C- kepak ayam
D- serbuk roti
E- minyak masak
F- garam, serbuk lada sulah

BAHAN-BAHAN:
1kg kepak ayam | potong kepak ayam kepada dua bahagian dan lapah seperti bentuk ‘boxing’
100gm serbuk roti
20gm tepung gandum
4 biji telur ayam
Garam & serbuk lada sulah secukup rasa
Minyak untuk menggoreng

CARA MEMASAK:
1.Gaul kepak ayam bersama garam dan serbuk lada sulah.
2.Pukul telur sehingga kembang.
3.Kemudian celup kepak ayam ke dalam bancuhan telur.
4.Salut kepak ayam dengan tepung gandum. Ratakan.
5.Salut dengan serbuk roti. Kepal-kepalkan agar sebati.
6. Akhir sekali, goreng kepak ayam di dalam minyak penuh dan sederhana panas

:: AYAM GORENG HERBA ::


Bahan-bahan:

1 ekor ayam | dipotong 16

3 biji bawang merah India

2 ulas bawang putih

1 batang serai

2sm halia

1 sudu teh jintan manis

2sm kunyit hidup

Garam dan gula secukup rasa

Minyak masak secukupnya



Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga separa masak. Angkat dan ketepikan.

2. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan kesemua bahan kisar hingga naik baunya.

3. Kemudian masukkan ayam dan biarkan hingga sebati.

4. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya dan angkat.

5. Sedia dinikmati.

:: AYAM GORENG TOMYAM ::


Bahan-bahan:

1 ekor ayam

2 ulas bawang putih | diketuk

1 biji bawang Holland | dimayang

2 sudu makan pes tomyam

10 biji cili padi

1 batang serai | dititik

1 sudu makan air perahan limau nipis

1 biji tomato | dipotong 4

Garam dan serbuk perasa secukupnya

Minyak masak secukupnya


Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga separa masak. Ketepikan.

2. Panaskan minyak dan tumiskan bawang putih, bawang Holland, cili padi dan juga pes tomyam hingga garing.

3. Masukkan sedikit air bersama perahan jus limau nipis, serai, garam dan serbuk perasa secukupnya.

4. Akhir sekali, masukkan ayam bersama tomato dan biarkan hingga sebati.

5. Angkat dan hidangkan.

:: GULAI SIAM ::


Bahan-bahan:

1 ekor ayam | dipotong 16

200gm terung pipit

500ml santan

3 biji bawang merah India

5 ulas bawang putih

2.5sm kunyit

1 sudu teh jintan manis

1 sudu teh jintan putih

4 biji buah pelaga

1 batang kulit kayu manis

2 keping asam keping

3 sudu makan minyak masak

Garam dan serbuk perasa secukupnya


Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumiskan jintan manis, jintan putih, buah pelaga serta kulit kayu manis hingga naik baunya.

2. Kemudian masukkan bahan kisar dan biarkan hingga kekuningan dan garing.

3. Setelah garing, masukkan santan dan kacau rata.

4. Masukkan ayam dan biarkan hingga mendidih.

5. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya diikuti terung pipit dan asam keping.

6. Biarkan masak hingga kuah menjadi sedikit pekat dan angkat.

:: AYAM KOMBAT ::


Bahan-bahan:

1 ekor ayam | dipotong 16

500ml santan

3 biji bawang merah India

5 ulas bawang putih

300gm cili padi

2.5sm kunyit hidup

2sm halia

2.5sm lengkuas

5 biji buah keras

3 sudu teh kas kas

3 batang serai | dititik

2 helai daun pandan

5 keping daun limau purut

3 sudu makan minyak masak

Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya



Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan goreng ayam hingga separa masak. Ketepikan.

2. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga naik baunya.

3. Kemudian masukkan santan dan serbuk perasa secukup rasa.

4. Titikkan serai bersama daun pandan dan juga daun limau purut. Kacau hingga sebati.

5. Akhir sekali, masukkan ayam dan gaulkan rata.

6. Angkat dan hidangkan.

:: KARI AYAM ::

Bahan-bahan:
1 ekor ayam | dipotong 16
200gm serbuk kari | dibancuh dengan sedikit air
200ml santan
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
4 biji buah pelaga
50gm bawang merah
30gm bawang putih
2 biji buah keras
1 sudu teh kas kas
1 batang serai | dititik
3 sudu makan asam jawa
1 tangkai daun kari
1 helai daun pandan
Garam, gula dan serbuk perasa secukupnya
Minyak masak secukupnya | untuk menumis


Cara memasak:
1. Panaskan minyak dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga hingga naik baunya.
2. Masukkan bahan kisar bersama kas kas dan biarkan hingga kekuningan.
3. Setelah itu, masukkan bancuhan serbuk rempah kari bersama daun kari dan biarkan hingga garing.
4. Kemudian masukkan santan dan biarkan hingga mendidih.
5. Masukkan ayam, serai, asam jawa dan juga daun pandan. Kacau hingga sebati.
6. Perasakan dengan garam, gula dan serbuk perasa secukupnya.
7. Biarkan mendidih dan angkat.

:: AYAM MASAK LEMAK REBUNG ::


Bahan-bahan:

1 ekor ayam | dipotong 16

500gm rebung

300gm cili padi

5cm kunyit hidup

3 batang serai | diketuk

1 keping asam keping

1 liter santan

Garam secukup rasa


Cara memasak:

1. Masukkan bahan kisar, serai dan air secukupnya ke dalam periuk. Didihkan sehingga air hampir kering.

2. Kemudian masukkan ayam, daun kunyit serta asam keping. Didihkan sehingga ayam separuh masak.

3. Setelah itu, masukkan santan dan rebung. Kacau rata.

4. Akhir sekali, perasakan secukupnya. Angkat dan sedia untuk dihidangkan.

:: KURMA AYAM ::


Bahan-bahan:

500gm aym | dipotong kepingan

1 sudu makan minyak masak

1 peket perencah Kurma Ayam segera |

dibancuh dengan sedikit air

3 sudu makan air

200gm bawang besar

200gm kentang

625ml air

125ml santan


Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang hingga naik baunya.

2. Masukkan perencah Kurma Ayam dan biarkan hingga garing.

3. Setelah itu, masukkan ayam, kentang dan biarkan reneh selama 20 minit atau sehingga kentang lembut.

4. Akhir sekali, masukkan santan dan biarkan mendidih seketika.

5. Angkat dan hidangkan.

:: PAIS IKAN ::

BAHAN-BAHAN:
3 ekor ikan kembung | dibelah belakang
2 biji bawang besar
3 biji bawang putih
10gm halia
2 batang serai
2sm kunyit hidup
80gm kelapa parut
Daun pisang

CARA MEMASAK:
1. Kesemua bahan kisar disumbat pada ikan.
2. Selepas itu, balut ikan tadi dengan daun pisang
3. Bakar sehingga masak.

:: IKAN TALANG MASIN MUHIBBAH ::


BAHAN-BAHAN:
500gm isi ikan talang | dipotong dadu


BAHAN A:
100 gm bawang merah | dibelah 4
100gm bawang putih | dibelah 2
2 sudu makan rempah cili
100ml cili sos
3 sudu makan cuka
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak secukupnya
250ml air


BAHAN B:
60gm jeruk kana merah dan kuning
60gm jeruk limau kasturi
60gm jeruk mangga
60gm jeruk ceri merah dan kuning
60gm jeruk buah pala


CARA-CARA:
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Gorengkan ikan masin talang hingga garing. Angkat dan ketepikan.
2. Panaskan minyak masak sekali lagi.Tumiskan bahan A hingga naik bau dan masukkan bahan B.
3. Apabila mendidih, perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
4. Masukkan ikan masin yang telah digoreng tadi dan gaulkan perlahan-lahan agar tidak hancur.
4. Biarkan mendidih sekejap kemudian angkat dan hidangkan.

:: BAWAL MASAK MASAM MANIS ::


Bahan-bahan:

1 ekor ikan bawal

3 sudu makan sos tomato

2 sudu makan sos cili

1 sudu makan gula

1 sudu makan cuka

200gm minyak masak

3 ulas bawang putih

5 biji bawang merah

1 sudu teh serbuk kunyit

Garam secukup rasa

Tepung jagung secukupnya




Cara memasak:

1. Gaul ikan dengan garam dan kunyit. Panaskan minyak masak di dalam kuali. Goreng ikan sehingga garing. Angkat dan ketepikan.

2. Panaskan kuali dengan sedikit minyak masak sekali lagi. Tumis bawang merah dan bawang putih hingga kekuningan.

3. Selepas itu masukkan sos tomato, sos cili, sedikit air, gula dan garan secukup rasa. Kacau rata sehingga mendidih dan pekat.

4. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air, tuangkan ke dalam masakan tadi bersama cuka.

5. Apabila kuahnya agak pekat, angkat dan tuangkan ke atas ikan tadi.

6. Sedia dihidangkan.

:: IKAN SIAKAP PERCIK ::


Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap | dibersihkan

15gm serbuk kunyit

15gm halia muda

1 batang serai

45gm bawang merah

¾ sudu makan halba

30gm cili boh

1 keping asam gelugur

500ml santan

5gm lengkuas

Garam secukup rasa

Gula secukup rasa




Cara memasak:

1. Gaul ikan dengan kunyit dan garam. Setelah itu panggang ikan sehingga masak.

2. Untuk kuahnya, santan, bahan kisar, cili boh dan halba dimasukkan ke dalam periuk. Kacau di atas api perlahan.

3. Kemudian masukkan asam gelugur. Kacau rata sehingga mendidih dan pekat.

4. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Kacau rata.

5. Kemudian ambil sedikit dan renjiskan pada ikan tadi dan panggang semula ikan sehingga masak.

6. Sesudah masak, tuangkan kuah selebihnya di atas ikan tersebut dan sedia dihidangkan.

:: IKAN SIAKAP KUKUS ::


Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap

5cm halia

1 sudu makan garam

1 sudu makan marjerin

1 biji limau nipis | dibelah dua

2 biji bawang besar

2 biji cili merah


Cara memasak:

1. Ikan dibersihkan. Kemudian direndam sekejap. Basuh bersih.

2. Tumbuk halia dan garam. Lumurkan pada ikan.

3. Sapukan marjerin pada loyang. Masukkan ikan dan kukus separuh masak.

4. Kemudian taburkan bawang besar dan cili merah di atas ikan. Kukus lagi sehingga masak.

5. Perahkan limau nipis di atas ikan ketika menghidang.

:: IKAN SEMBILANG GORENG BERLADA ::


Bahan-bahan:

1kg ikan sembilang | bersihkan dan potong dua

1 sudu teh serbuk kunyit

½ sudu teh garam

1 keping asam keping

Minyak masak secukupnya


Bahan kisar:

10 tangkai cili kering

5 biji cili merah

5 biji cili hijau

8 biji bawang merah

1 ulas bawang putih

Garam secukup rasa


Cara memasak:

1. Gaul ikan dengan garam dan kunyit. Perap seketika. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng sehingga garing. Ketepikan.

2. Panaskan kuali sekali lagi dan tumis bahan-bahan kisar sehingga garing.

3. Masukkan asam keping dan perasakan dengan garam. Gaul rata.

4. Masukkan ikan dan gaul sebati. Angkat.

5. Sedia dihidangkan dan dinikmati.

:: GULAI IKAN SENANGIN ::


Bahan-bahan:

600gm ikan senangin | dipotong dan dibersihkan

6 biji kacang bendi

1 biji terung panjang | dipotong

5 sudu makan rempah kari ikan

5 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

1 sudu teh jintan putih

1 sudu teh jintan manis biji

1 tangkai daun kari

2 sudu makan air asam jawa

400ml santan pekat

400ml air

Garam secukup rasa

Minyak untuk menumis secukupnya


Cara memasak:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam periuk. Tumis bawang merah dan putih sehingga kekuning-kuningan.

2. Selepas itu masukkan halba dan daun kari. Kacau rata.

3. Masukkan rempah kari, jintan manis dan jintan putih yang telah ditumbuk tadi. Tumis sehingga naik minyak.

4. Setelah itu masukkan santan, air dan air asam jawa. Kacau rata.

5. Masukkan ikan dan biarkan mendidih seketika.

6. Akhir sekali masukkan kacang bendi dan terung.

7. Perasakan dengan garam secukup rasa, kecilkan api dan biarkan masak.

8. Angkat dan sedia dihidangkan.

:: ASAM PEDAS IKAN PARI ::


Bahan-bahan:
500gm ikan pari
5 biji kacang bendi
1 biji terung panjang
2 kuntum bunga kantan
1 tangkai daun kesum
1 batang serai
10ml air asam jawa
4 sudu makan minyak masak
Garam secukup rasa
1 liter air


Bahan kisar:
20 tangkai cili kering
6 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2cm halia
2cm kunyit hidup
2.5cm belacan


Cara memasak:
1. Panaskan sedikit minyak masak di dalam periuk. Tumis bahan-bahan kisar sehingga garing.
2. Masukkan air asam jawa dan air. Kacau dan biarkan mendidih.
3. Selepas itu perasakan dengan garam secukup rasa.
4. Masukkan kacang bendi, terung panjang, serai dan daun kesum.
5. Apabila mendidih, masukkan ikan dan biarkan seketika.
6. Angkat dan sedia dihidangkan.

:: MASAK LEMAK IKAN MASIN NANAS ::


Bahan-bahan:

200gm ikan masin talang | dipotong

500gm santan kelapa

1 batang serai | diketuk

¾ biji nanas | dipotong


Bahan kisar:

10 ulas bawang merah

10 tangkai cili kering

2cm lengkuas

3cm kunyit hidup


Cara memasak:

1. Satukan santan, serai, bahan-bahan kisar dan ikan masin di dalam periuk.

2. Kacau rata di atas api perlahan sehingga mendidih.

3. Apabila mendidih, masukkan nanas. Kacau rata dan perasakan dengan garam secukup rasa.

4. Bila sudah masak, bolehlah diangkat dan sedia dihidangkan.

:: IKAN SEPAT MASIN SAMBAL PETAI ::


Bahan-bahan:

300gm ikan sepat masin | dipotong jejari

100gm isi petai

100gm cili merah/hijau

100gm cili kering

100gm bawang merah

50gm bawang putih

25cm halia

2 helai daun cekur

2 sudu makan air asam jawa

Minyak masak secukupnya

Lada putih secukupnya

Garam secukup rasa

Gula secukup rasa

Cara memasak:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Goreng ikan sepat masin sehingga garing. Angkat dan ketepikan.

2. Panaskan minyak masak sekali lagi. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia sehingga naik bau.

3. Selepas itu masukkan bahan-bahan kisar yang lain. Tumis hingga naik minyak.

4. Kemudian masukkan air asam jawa, isi petai, cekur, lada putih, garam dan gula secukup rasa.

5. Masukkan ikan masin yang telah digoreng dan gaul perlahan-lahan

6. Apabila siap buangkan minyak daripada tumisan, angkat dan hidangkan.

7. Sedia dinikmati dengan nasi panas.

:: IKAN MASIN KURAU MASAK TAUCU ::


Bahan-bahan:

200gm isi ikan asin kurau | dipotong kiub

2 sudu makan taucu pes

100gm bawang merah

100gm bawang putih

200gm timun tua

5 biji cili merah

200gm lobak merah

5 biji cili hijau

2.5cm halia | mayang halus

3 sudu makan air asam jawa

Minyak masak secukupnya

Air secukupnya

Garam secukup rasa

Gula secukup rasa




Cara memasak:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Gorengkan ikan kurau masin, ketepikan.

2. tumiskan bawang merah,bawang putih, halia dan taucu pes hingga naik bau.

3. masukkan air sedikit serta air asam jawa kacau hingga rata.

4. masukkan cili merah,cili hijau, lobak merah dan timun tua serta kacau sekejap.

5. masukkan ikan asin yang digoreng serta gula dan garam secukup rasa.

6. kacau hingga rata dan hidangkan.

:: IKAN PARI MASIN BERLADA ::


Bahan-bahan:

200gm ikan pari masin | dipotong kecil dan direndam air selama 30 minit

200gm cili merah

100gm bawang besar

40gm bawang putih

2.5cm halia

1.5cm lengkuas

Minyak masak secukupnya




Cara memasak:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali. Goreng ikan pari masin sehingga garing. Angkat dan ketepikan.

2. Panaskan minyak masak di dalam kuali sekali lagi. Tumiskan bahan bahan kisar hingga naik bau.

3. Selepas itu masukkan garam dan gula secukup rasa.

4. Masukkan ikan pari masin yang telah digoreng dan gaulkan hingga rata.

5. Angkat dan hidangkan.

:: KARI IKAN MASIN TERUNG BULAT ::


Bahan-bahan:

5 ekor ikan cencaru masin

100gm rempah kari

3 tangkai daun kari

1 sudu makan rempah ketumbar

1 sudu makan serbuk jintan manis

5 biji tomato

4 biji terung bulat

5 biji cili merah | dibelah 2

100gm asam jawa | ambil air nya

2 liter air

Garam secukup rasa

Minyak masak secukupnya

Bahan-bahan (dikisar):

150gm bawang merah

100gm bawang putih

5cm halia

Cara memasak:

1. Panaskan minyak di dalam kuali. Masukkan daun kari sekejap kemudian masukkan bahan- bahan kisar. Tumis sehingga kekuning-kuningan.

2. Selepas itu masukkan rempah kari, rempah ketumbar dan serbuk jintan manis. Kacau rata dan tumis lagi sehingga naik bau.

3. Kemudian masukkan air. Kacau hingga rata dan masukkan air asam jawa dan terung bulat biarkan mendidih sekejap.

4. Masukkan ikan asin cencaru dan cili merah,tomato kemudian masak dengan api perlahan.


:: SAMBAL TUMIS IKAN BILIS PETAI ::

Bahan-bahan:
200gm Ikan bilis | dibelah dua, dibersihkan dan digoreng
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1.5cm halia
1 batang serai
150gm cili kering dikisar
50gm Isi petai
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis secukupnya

Cara memasak:
1. Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bahan-bahan-bahan yang telah dikisar sehingga pecah minyak.
2. Masukkan sedikit air dan biarkan mendidih dan sedikit kering.
3. Masukkan petai, gula dan garam secukup rasa. Gaul rata.
4. Masukkan ikan bilis tadi dan gaul rata.
5. Angkat dan sedia dihidangkan.

:: SUP KEPALA IKAN ::


Bahan-bahan:

1 kepala ikan merah

1.25 liter air rebusan

8 biji bawang merah

3 ulas bawang putih

2sm halia

2 batang kulit kayu manis

3 kuntum bunga lawang

1 sudu teh jintan manis

1 sudu teh jintan putih

3 sudu makan minyak masak

3 biji cili padi

2 batang serai

1 biji limau nipis

20gm daun bawang, daun sup dan bawang goreng

Garam dan serbuk perasa secukupnya




Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis bawang merah, bawang putih dan halia hingga berbau wangi.

2. Kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, jintan manis dan juga jintan putih.

3. Masukkan air rebusan dan biarkan hingga mendidih.

4. Perlahankan sedikit api dan masukkan kepala ikan. Biarkan masak selama 10 minit.

5. Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya dan masukkan serai serta cili padi. Kacau rata.

6. Akhir sekali, taburkan daun bawang, daun sup, bawang goreng serta sedikit jus limau nipis.

:: ASAM PEDAS KEPALA IKAN MAYONG ::


Bahan-bahan:

4 biji kepala ikan mayong | dibelah dua

2 biji bawang besar

5 ulas bawang putih

5cm belacan

200gm cili kisar

100gm daun kesum

5 biji kacang bendi

2 biji bunga kantan | dibelah dua

5 keping asam keping

1 sudu teh halba

Air secukupnya

Garam secukup rasa

Minyak untuk menumis


Cara memasak:

1. Panaskan minyak dan tumis bahan kisar, cili kisar dan halba sehingga pecah minyak.

2. Kemudian masukkan air, kepala ikan mayong, daun kesum, bunga kantan dan asam keping. Didihkan dengan api perlahan sehingga kepala ikan masak.

3. Seterusnya masukkan bendi dan tomato. Didihkan seketika.

4. Akhir sekali, perasakan dan kacau sebati. Sedia untuk dihidangkan.